02.07.2018 Komentari: 0

4 razloga da upišete svoje dete na kurs stranog jezika

U želji da učine ono što je najbolje za svoje dete, mnogi roditelji se nađu pred dilemom: kada je pravi trenutak da se počne sa učenjem stranog jezika? Saznajte u nastavku.

Svi znamo onu staru izreku: vrediš onoliko koliko jezika govoriš. A svaki roditelj, bez sumnje, želi da njegovo dete vredi što više. Evo samo nekih od razloga zašto je kurs stranog jezika jedan od najvrednijih poklona koje možete pokloniti svom detetu.

 

Deca uče jezik na drugačiji način


Često se zapitamo kako su to nama potrebni sati i sati truda da nešto naučimo, dok deca bez muke, kroz igru sve upijaju kao mali sunđeri. Uglavnom na kraju odmahnemo glavom, i pripišemo to svojim godinama i umoru. Istina je, zapravo, malo složenija. Konkretno, kada je reč o učenju jezika, radi se o potpuno drugačijem mehanizmu učenja. Naime, u detinjstvu, jezici se usvajaju, dok se kasnije oni uče kao i bio koja druga materija. Usvajanje jezika je proces kojim se uči maternji jezik. Zato oni koji u ranom detinjstvu počnu da uče neki jezik imaju lepši izgovor, bogatiji fond reči i pravilniju upotrebu gramatike. Najbolji rezultati dobijaju se kada se počne što ranije, pa neka deca čak postanu i bilingvalna, odnosno govore strani jezik jednako dobro kao i maternji. Najdelotvornije učenje je do devete godine, ali, naravno, nikada nije kasno.

 

 

Strani jezik je ulaganje u budućnost

 

U današnje vreme, kada se sve oko nas neverovatno brzo menja, budućnost je neizvesna. Svaki roditelj oseća potrebu da svoje dete što bolje osposobi da se suočava sa problemima i obezbedi sebi egzistenciju. Možda vam ta budućnost sada deluje daleko, ali dok trepnete doći će momenat kada će se isplatiti učenje nemačkog jezika, ili kurs engleskog u detinjstvu. Možda će mu to biti buduća profesija, neophodna stavka za stipendiju, ili karta za rad u inostranstvu – nikad se ne zna. Danas je znanje barem jednog stranog jezika neophodno za ozbiljnu karijeru u gotovo bilo kojoj profesiji, a svaki naredni jezik koji znate je bonus koji može itekako koristiti.

 

Učenje jezika širi vidike


Često čujemo izraz da je neko građanin sveta. Da bismo odgajali dete širokih vidika, zdravih stavova i raznovrsnih interesovanja, potrebno je da mu otkrijemo druge kulture. Na taj način ono će, kroz igru i učenje, naučiti da poštuje različitosti, ali će ujedno i uvideti zajedničku nit koja povezuje ljude različitih porekla i kultura. Osim toga, upoznavanje sa interesantnim svetskim jezicima i kulturama koje se njima služe je naprosto zabavno. Zahvaljujući raznim inovativnim metodama koje se danas koriste, mališani uglavnom jedva čekaju da idu na časove jezika, jer ih doživljavaju kao igru, ni ne primećujući koja sve znanja i veštine usput unapređuju.

 

 

Učenje jezika utiče na intelektualni i emotivni razvoj


Rano učenje često služi kao fantastičan podstrek u emotivnom i intelektualnom razvoju kod dece. Uticaj na razvoj inteligencije i kognitivnih procesa je veliki. Može se na njega gledati kao na fitnes za mozak – kroz učenje jezika dete razvija pamćenje, logičko razmišljanje i moć zaključivanja, a sve to neprimetno i kroz zabavne aktivnosti. Usput se razvija i emocionalna inteligencija. Unapređuje se njihova sposobnost komunikacije, razumevanja, i empatije. Kroz upoznavanje sa različitim pogledima na svet, deca uče da prepoznaju tuđe emocije, poštuju sagovornika, i saosećaju sa njim.


Znanje stranog jezika pravo je bogatstvo. Možda se to najlakše shvati kroz neprijatno iskustvo – kada nam je neophodno da se sporazumemo sa nekim, a nismo to u mogućnosti, ili kada želimo da pročitamo tekst na internetu, uputstvo na novom kućnom aparatu, ili pogledamo film koji nije preveden na naš jezik. U nama se javlja veoma neprijatan osećaj bespomoćnosti. Rano učenje jezika poštedeće vaše dete takvih situacija, i pomoći mu da odraste u samouverenu, snalažljivu i obrazovanu osobu.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar