21.07.2020 Komentari: 0

Uklanjanje hiperpigmentacija od sunca ili akni

Fleke na koži ili hiperpigmentacija sve su češća pojava kako kod mladih devojaka, tako i kod starijih žena. Dok se mlađa populacija bori sa problemom zvanim fleke od bubuljica, oni malo stariji postaju svesni štetnog sunčevog zračenja i posledica nastalih usled preteranog izlaganja suncu. Neujednačen ten je nešto što neće nestati preko noći. Uklanjanje fleka sa lica je dugotrajan proces, ali je to itekako rešiv problem. 

foto: depositphoto.com

Šta je to hiperpigmentacija? 

   

Hiperpigmentacija je proces promene nijanse kože, odnosno pojednostavljeno – tamne mrlje na koži. Uzroci nastanka fleka na licu mogu biti različiti, a najčešći su pojava akni i preterano izlaganje sunčevim zracima. Upravo zbog toga, najčešća područja na kojima se javljaju hiperpigmentacije odnosno fleke su lice, vrat, dekolte i ruke – kao najizloženiji delovi tela, a neretko se pojavljuju i na leđima. Fleke od bubuljica veoma su česta pojava već u ranoj adolescenciji usled nepravilnog tretiranja područja zahvaćenog aknama i neadekvatnom negom.
Sunčevi zraci su drugi najčešći uzrok pojave hiperpigmentacija po licu i telu. Melanin se proizvodi kako bi napravio prirodan filter zadužen za zaštitu naše kože od UV zraka, te zbog toga crnimo na suncu. Međutim, ukoliko se budete preterano izlagali sunčevim zracima bez zaštite, može doći do nestabilnosti ovog procesa, što dalje dovodi do toga da se pojave fleke na koži.
 

Uklanjanje fleka sa lica prirodnim putem

 
Područja zahvaćena flekama moguće je tretirati određenim dermatološkim tretmanima poput hemijskih i mehaničkih pilinga, mezoterapijom, kao i laserskom terapijom. Međutim, vrlo često ovi tretmani mogu da budu prilično invazivni, neretko neprijatno bolni, a vrlo često i veoma skupi. Ono što možete samostalno da uradite kako biste izbrisali nepravilnosti sa kože jeste da povećate unos vitamina C, što kroz ishranu, što kroz suplementaciju, što kroz određene serume i kreme. Vitamin C je snažan antioksidans, neutrališe slobodne radikale koji izazivaju oksidativni stres, a istovremeno je bitan za podsticanje stvaranja kolagena u ćelijama naše kože.
 
Osim kroz ishranu, vitamin C možete iskoristiti i lokalno. Limun je poznat kao predstavnik vitamina C, pa ga možete koristiti na više načina. Možete ga direktno iscediti na kožu, a možete ga pomešati sa medom i tako napraviti masku koja će umiriti vaše lice. Ono što pomaže u kombinaciji sa vitaminom C je vitamin E, koji u sadejstvu uklanjaju fleke od bubuljica. Zbog toga jedno od najboljih rešenja je svakako krema za fleke od akni koja bi u sebi imala sve one potrebne sastojke za izbeljivanje kože. Uklanjanje fleka sa lica je dug put za koji je potrebno dosta strpljenja.


Jedno od rešenja moglo bi da bude Pigment Lightenig Gel koji sadrži jedinstvenu kombinaciju supstanci za posvetljivanje kože. Ova krema za fleke od akni vrši nežnu eksfolijaciju površinskog sloja naše kože čime ublažava pigmentacije. Jedan od glavnih sastojaka je vitamin C koji dokazano pozitivno utiče na izbeljivanje i posvetljivanje kože. Takođe, tu su i alfa hidroksi i poli-hidroksi kiseline koje će ostvariti efekat blagog i nežnog ljuštenja kože. Sastojci gela su vrlo pažljivo izabrani i imaju dokazano pozitivan efekat na regeneraciju i celokupno zdravlje naše kože.


Kreme sa zaštitnim faktorom

 
Još jedan segment na koji mnogi zaboravljaju jeste krema sa zaštitnim faktorom. Nemojte biti lenji i zaštitite sve delove koji bi mogli biti izloženi sunčevim zracima. Prevencija je najbolji lek, zato nemojte čekati. Ukoliko ste u procesu uklanjanja fleka sa lica, od strane dermatologa preporučen SPF faktor je 50. Upotrebljavajte ga svakodnevno, kako već postojeće fleke ne bi potamnele i kako vam sunce ne bi naštetilo.
Dakle, fleke od bubuljica ili one nastale usled izlaganja suncu nisu nerešiv problem. Tačno je da je potrebno uložiti dosta truda, vremena, a na kraju krajeva i živaca, ali budite strpljivi kada je vaša koža u pitanju. Nemojte odustajati, budite istrajni i već nakon dva meseca ćete zapaziti prve jasno vidljive rezultate. 

Autor teksta: Sara Kulić
Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar