13.10.2020 Komentari: 0

Kako usporiti starenje kože?

Starenje kože prirodan je fenomen koji ne možemo izbeći, ma koliko želeli i ma koliko se trudili. Međutim, svakako da postoje trikovi kojima ga možemo usporiti. Možda reč trik i nije prikladna u ovoj situaciji, jer starenje kože pre svega usporava određeni način života, uz korišćenje određenih preparata koje nazivamo anti age kozmetika. 

foto: depositphoto.com

Zašto koža stari – unutrašnji i spoljašnji faktori?


Starenje kože naprosto ne možemo zaobići. Već nakon tridesete počinjemo da primećujemo bore oko usana i očiju, čelo postaje takozvana slaba tačka, a primetan je gubitak elastičnosti, kao i volumena kože. Ćelije dermisa slabe, pa dolazi do pucanja kapilara, koža postaje sve grublja i suvlja, a neretko se pojavljuju i fleke od sunca. U tim trenucima odmah posežemo za tretmanima, ali i proizvodima kao što je anti age kozmetika. Međutim, da bismo razumeli prirodu ovog procesa, potrebno je znati da na starenje kože utiču takozvani unutrašnji i spoljašnji faktori. 


Unutrašnji faktori

 

One faktore na koje ne možemo uticati i koji zapravo predodređuju stanje naše kože kroz godine nazivamo unutrašnjim faktorima. Genetika je broj jedan u ovoj grupi faktora, ali tu svakako spadaju i hormonski poremećaju, kao i specifična stanja organizma, kao što je dijabetes. 


Spoljašnji faktori

 

Ako na unutrašnje faktore ne možemo uticati, na spoljašnje svakako možemo bar nekim delom. U ove faktore spadaju pre svega klima i spoljašnji faktori, hemijski uticaji, ishrana, ali i pušenje. Sveobuhvatno, ovo bismo mogli nazvati - stil života.

 

 

Promenite način života

 

Kako bismo usporili znake starenja potrebno je okrenuti se sebi, svom zdravlju i brizi o organizmu. Mlade devojke bi trebalo da se edukuju po pitanju izlaganja sunčevim zracima, što je možda i najveći pomoćnik starenja kože. UV zračenje utiče na pojavu slobodnih radikala koji kasnije dovode do oksidativnog stresa kože. Na taj način ubrzava se starenje kože. Ono što je potrebno jeste da svakodnevno nanosite kremu sa zaštitnim faktorom. Na taj način, stvarate zaštitnu barijeru koja štiti vašu kožu i čuva njenu mladost i elastičnost.

Ukoliko želimo lepu kožu, važno je da vodimo računa o ishrani. Uravnoteženi obroci sa dovoljnom količinom vitamina C pomažu u procesu podmlađivanja naše kože. Hrana koja je bogata antioksidansima stvara nevidljivi štit koji čuva našu kožu. Za anti age efekat preporučuje se ograničen unos mlečnih proizvoda i slatkiša. U ishranu uvrstite što više različitog voća i povrća. Takođe, još jedna veoma važna stvar je unos dovoljne količine tečnosti u toku dana. Ne dozvolite da telo pati za vodom. Hidratacija je najbolji način da vaša koža zadrži elastičnost i sjaj.

 

Starenje lica i anti age preparati

 

Kako bismo ublažili znake starenja, odnosno bora, suve kože, vidljivih kapilara, potrebno je da koži obezbedimo dodatnu negu. Uz pravilnu i izbalansiranu ishranu, potrebno je još nešto, a to je upravo krema protiv bora. Anti age kozmetika je danas toliko napredovala i može vam pomoći da uklonite znake starenja svoje kože uslovljene spoljašnjim faktorima. Koža oko očiju je najosetljiviji deo našeg lica i najčešće se prvi znakovi starenja pojavljuju baš tu. Upravo zbog toga, potreban vam je posebno osmišljan tretman tretman za ovaj osetljivi predeo. Kreme za predeo oko očiju sa vitaminom C fenomenalne su, jer osim što izbeljuju željenu regiju i čine podočnjake manje vidljivim, vrlo efikasno deluju u borbi protiv bora. Takođe, serumi sa vitaminom C neizostavan su deo svakodnevne anti age nege, jer čine kožu sjajnom i sprečavaju nastanak fleka i pega na koži.

 



Kada je reč o anti age kremama, jedan od najefikasnijih sastojaka je svakako hijaluronska kiselina. Ona predstavlja prirodni glikozaminoglikan i čini jedan od osnovnih sastojaka našeg tela. Kako se zalihe godinama smanjuju, potrebno ih je nadoknaditi. Svakodnevnim korišćenjem krema koje kao svoj glavni sastojak sadrže hijaluronsku kiselinu održaćete vitalnost i elastičnost svoje kože, te tako usporiti njeno starenje. Još jedna stvar koja je vrlo delotvorna jesu masaže lica. Dok nanosite svoju omiljenu kremu potrudite se da izmasirate lice kružnim pokretima na spolja. Na taj način podstičete cirkulaciju i zatežete kožu. Nemojte odustati, jer prvi rezultati svakako neće biti vidljivi nakon nedelju dana. Budite uporne i za nekoliko meseci primetićete vidnu razliku u tonusu svoje kože.

Dakle, jasno vam je zašto ipak ne postoji trik za usporavanje starenja kože. Potrebno je u svoje dnevne rutine uvesti nove navike kao što su pravilna i izbalansirana ishrana, hidratacija, sport, dovoljna količina sna, ali i anti age nega bez koje se svakako ne može. 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar