18.09.2017 Komentari: 0

Nicanje zuba kod beba

Nicanje zuba kod beba može se očekivati od četvrtog do osmog meseca. Međutim, to nije opšte pravilo. Kada je počelo nicanje zuba ukazuju sledeći simptomi...

foto: @svezazene

Prvi zubići kod beba često su stresni za roditelje. Neprespavane noći, nervoza i briga za bebu uglavnom su prve asocijacije roditelja za period nicanja prvih zubića. Iako to uglavnom prođe bez ikakvih problema, roditelji često brinu.

 

Kada počinje nicanje zuba kod beba?


Rast i razvoj bebe je individualan i zbog toga ne postoji univerzalno pravilo kada će se pojaviti prvi zubi kod bebe.

 

Međutim, izbijanje zubića kod baba se može očekivati od četvrtog do osmog meseca. Većina beba svoj prvi zubić dobije tokom petog i osmog meseca.

 

Međutim, postoje slučajevi da se bebe rode sa rožnim tvorevinama koje nalikuju na zube. To su takozvani predmlečni zubi koji nisu vezani za kost. I zbog toga je veoma važno obratiti pažnju jer mogu lako ispasti. Ukoliko primetite takve tvorevine u toku prva četiri meseca bebinog žibota, obratite se pedijatru.

 

Koji su simptomi nicanja zuba?


Prvi simptomi nicanja zuba su pojačano lučenje pljuvačke, uznemirenost i česte promene raspoloženja bebe, kao i promena boje desni u tamno ružičasto.

 

Pored toga, zbog prevelikog lučenja pljuvačke može se javiti osip oko usta. Ukoliko primetite osip, koristite neutralne kreme koje inače koristite i za mazanje guze. Time ćete sprečiti da se osip pojača i da dođe do infekcije.

 

Takođe, retko može doći do povišene temperature. Međutim, povišena temperatura kod beba može biti i posledica neke infekcije, ili neke druge bolesti i zbog toga je važno da se obratite pedijatru u slučaju da beba ima temperaturu.

 

Simptomi kao što su retka stolica, osip po telu, ili grčevi nisu simptomi nicanja zuba. Zbog toga se preporučuje da ukoliko uočite nešto od navedenog, obavezno se konsultujete sa pedijatrom.


Ukoliko beba često stavlja različite predmete u usta, to znači da je započeo proces nicanje zuba. Da biste umirili bebu, skrenite joj pažnju tako što ćete je dati igračkice namenjene upravo za grickanje. Takođe, blaga masaža desni može ublažiti simptome, a u apotekama možete kupiti gel za desni za bebe koji umiruje blago upaljene desni, a samim tim i smiruje Vašu bebu.

 

Kojim redosledom rastu zubići kod beba?


Prvi zubići koji se javljaju su donji sekutići. Ubrzo nakon toga primetićete nicanje gornjih sekutića. U periodu šestog i sedmog meseca će najverovatnije izrasti sva četiti sekutića. Nakon toga, u osmom mesecu niču bočni zubi (bočni sekutići), potom između desetog i četrnaestog meseca se javljaju kutnjaci, a očnjaci od šesnaestog do dvadesetog meseca. U periodu od dvadesetčetvrtog i tridesetog meseca možete očekivati nicanje poslednja četiri kutnjaka.


Ukoliko Vaša beba ima blizu godinu dana i jos uvek nema zubiće, nema potrebe da paničite. Možete otići do specijaliste koji će pogledati bebinu vilicu. I ako je sve u redu, možete mirno da čekate njihovo nicanje.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar