09.10.2018 Komentari: 0

Ljubimac po meri

U velikim gradovima danas je skoro nemoguće upoznati porodicu koja nema kućnog ljubimca. Što je pre nekih 30-tak godina bilo izuzetak, danas je pravilo. Sve veća usamljenost i otuđenost ljudi, načinila je komunikaciju sa psom lakšom i poželjnijom. A ima čak i izreka koje potvrđuju to tipa „Čovek je čoveku vuk“ i sećate se – „Pas je čovekov najbolji prijatelj“.

Ali, ako prenebregnemo pozitivne strane ovog druženja, da vidimo ko od istog najviše zarađuje.


Sigurno je da u Vašem kraju ima bar jedna prodavnica hrane za pse, i bar jedan Grooming salon. Prosto, potreba kreira uslugu, a i ima rasa kojima je dlaku moguće održavati samo kod profesionalca.Tako da svoje feniranje ste možda mogli da preskočite, ali feniranje svog ljubimca, teško.


Ali definitivno, oni koji najviše imaju finasijskog benefita od ovoliko broja pasa, su naravno, veterinari. Ako ste se nekad zapitali kako je moguće da dečije cipelice koje su toliko majušne koštaju kao obuća odraslih osoba, reći ću vam da je u slučaju ljubimca isti princip i pristup.


Počev od laboratorijskih analiza kao neke primarne dijagnostike, do magnetin rezonaci, sve košta , pa otprilike kao i za ljude. Laboratorijska analiza krvi kod ljudi se vrši su u mnogim sitacijama pa tako i kod pasa:

 

  • u bolesti i hitnim stanjima,
  • pre hiruške intervencije,
  • kao preventiva i
  • kao kontrola posle terapije. 

 

Ubičajeno se radi kompletna krvna slika, koja može ukazati na anemiju i biohemija koja može ukazati na dijabetes, i dati neku opštu sliku o stanju unutašnjih organa i organizma uopšte, kao i procentu hidratacije vašeg ljubimca, na koju će ukazati broj eritrocita u krvi.


Uopšte rezultati dosta zavise od pola, uzrasta, kondicije vašeg ljubimca kao i načina ishrane. Ali to je samo u prilog priči da je ljubimac punopravni član porodice i kao takav zaslužuje i istu negu.U svakom slučaju, veterinska nauka napreduje podjednakom brzinom kao i medicina, te neće još mnogo dana proći, a da ćete moći da naručite ljubimnca iz epruvete, po meri i želji.

 

Pas iz epruvete


Prvi laboratorijskih psi rođeni su 2015. godine u Americi, putem vešačke oplodnje, koja je genetskim modifikacijama ukonila mogućnost naslednih bolesti koje se javljaju kod pasa.


Veštačka oplodnja kao takva može pomoći očuvanju pojednih vrsti, ali kao svaka genetska manipulacija koja može imati dobre stane, ona može biti i pod znakom pitanja.


Naime, naučnici iz Kine uspeli su da stvore GMO psa, koji ima jače fizičke karakteristike po osnovu veličine, brzine i snage u odnosu na obične pse. Ti psi koriste se kao policijski, za otkrivanje narkotika i stvoreni su laboratorijskim odstranivanjem gena čijim ukanjanjem dolazi do razvitka mišićne mase. Ukolilko niste imali prilike da vidite kako to izgleda, strašni su kao psi iz filma The Hunger Games ili kao Baskevilski pas, za one starije.


Jedna od posledica činjenice da u Srbiji nije zakonski precizno definisano ko može da se bavi uzgojem pasa je i veliki broj pasa lutalica, koji neretko završavaju kao psi za laboratorijska ispitavanja ili tesiranje oružja. U navedenom smislu, bilo je puno akcija udruženja ljubitelja životinja koje su apelovale na usvajanje, a ne kupovinu pasa.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar