20.11.2022 Komentari: 1

Koliko je teško prekvalifikovati se i započeti novu karijeru

Promene koje tržište rada doživljava danas su daleko učestalije i intenzivnije u odnosu na samo deceniju ili dve ranije. Razlog ovome je na prvom mestu tehnološki napredak koji ima svoj uticaj na poslovanja kao i na gotovo sve ostale apsekte života pojedinaca i društva. S druge strane, na ove promene utiču i društvene prilike i izdvojeni događaji, kao i politički faktori.

Kako se poslednjih godina dešavaju izuzetno specifični potresi na globalnom planu koji značajno menjaju društvenu i ekonomsku situaciju, poslovanja podležu značajnim promenama, te tako nailazimo na drugačiju potražnju za radnom snagom i izmenjene zahteve poslodavaca.

 

Prateći aktuelnosti, a u želji da ostvarimo materijalnu sigurnost ili da otvorimo sebi vrata ka poslovnom napretku, mnogi od nas će prepoznati prekvalifikaciju kao logičan naredni korak. Postavlja se, međutim, pitanje koliko je ovaj korak težak, tačnije koliko je potrebno raditi na postavljanju osnova novoj karijeri.

 

Kako do odluke o prekvalifikaciji?


Prekvalifikacija je relativno teška odluka i neretko njeni plodovi imaju gorko-sladak ukus, budući da na neki način odustajemo od svojih pređašnjih ambicija i dosadašnje vizije karijere. S druge strane, ukoliko uvidimo da ne ostvarujemo sve svoje potencijale i da u nekim drugim oblastima rada možemo ostvariti više uspeha, ovo je sasvim racionalna odluka, koju bi trebalo podržati.

 

Do konačne odluke o prekvallifikaciji bi trebalo da dođemo pre svega analizirajući stanje i promene na tržištu rada i sagledavajući svoje prioritete, a zatim i načine na koje se naše sklonosti, veštine i talenti mogu uklopiti u drugačije poslovne angažmane.

 

Upoznavanje i analiza tržišta rada


O dešavanjima na tržištu rada možemo saznati pre svega aktivno prateći aktuelnosti, o kojima na prvom mestu svedoče oglasnici i sadržaji oglasa za posao. Upoznavanje tržišta rada će nam takođe olakšati aktivno umrežavanje i uopšte kontakt sa poslovnim i ambicioznim ljudima.

 

Ukoliko tražimo posao u Beogradu ili Novom Sadu, moći ćemo da steknemo jasniju sliku o potražnji za radnom snagom, deficitarnim zanimanjima, kao i upražnjenim radnim mestima na jednom širem planu, budući da moderna i uspešna poslovanja uglavnom otvaraju svoja sedišta u većim gradovima, a u njima je takođe i veća frekvencija zapošljavanja uopšte.

 

Sticanje novih znanja i veština


Ukoliko odlučite da se prekvalifikujete i kasnije počnete da tražite angažman u jednoj novoj sferi poslovanja, važno je da na pravom mestu sakupite sve neophodne informacije o znanjima i veštinama koje je potrebno da steknete, ne biste li bili valjan kandidat za željeno radno mesto. Naredni korak je pronalazak odgovarajućeg kursa u okviru kojeg ćete data znanja imati prilike da steknete i koji će razrešiti sve nedoumice u vezi sa oblašću rada u koju želite da se uključite.

 

Ukoliko želite da održite svoj trenutni radni angažman do konačne poslovne ponude iz drugog sektora, dobra vest je da postoje brojni online kursevi, koji su pre svega fleksibilni u pogledu vremena koje možete da izdvojite za njih u toku dana, kao i u pogledu termina. Odabravši online kurseve, tako, možete prilagođavati termine obuke svojim trenutnim poslovnim obavezama.

 

Aplicirajte za željena radna mesta


Nakon što steknete neophodne veštine i znanja za radno mesto koje sebi priželjkujete, važno je da sakupite strpljenje i probudite svoj entuzijazam, a zatim počnete da aplicirate za željene pozicije. Nemojte biti malodušni ukoliko vaš trud ne urodi odmah plodom. Za dobre stvari uglavnom treba vreme, te budite istrajni, pratite oglase za posao i predstavljajte se poslodavcima kroz svoj pažljivo sastavljen CV. Radna biografija koju prilažete u okviru aplikacije bi trebalo da bude sastavljena tako da njen sadržaj odgovara na pitanje konkretnog poslodavca u vezi sa time da li ste vi prava osoba za oglašeni posao.

 

muska ruka, rukovanje, posao

 

Nemojte opterećivati svoj CV irelevantnim informacijama, a one najrelevantnije smestite na sam početak prezentacije svojih kvalifikacija. Uz radnu biografiju uvek priložite motivaciono i propratno pismo, ne biste li sproveli poslodavca kroz vaše predstavljanje u radnoj biografiji i približili mu svoju viziju svog doprinosa njegovoj kompaniji.

Ukoliko razmatrate prekvalifikaciju, znajte da niste u tome usamljeni i da je ovo danas veoma aktuelna tema među mnogima. Odluka za prekvalifikaciju bi trebalo da počiva na racionalnim osnovama i temeljnoj analizi sopstvene pozicije na tržištu rada, kao i prognozama stručnjaka u vezi sa njime. Istina je da će vam za ovaj korak biti potrebna energija i ulaganje dodatnog truda, ali će on naposletku dovesti do poslovnog uspeha i brojnih preokreta na ovom planu u pozitivnom smeru.

 

Povezane teme:  

Komentari(1) Napiši komentar

  1. J

    Jelena

    Odgovori

    05.12.2022 08:32

    Uvek je teško, ali vredi. Na kraju krajeva, kažu da je za mozak dobro svakih pet godina promeniti svoj posao potpuno, pronaći nešto što nikada niste radili. Ja sam tako sasvim slučajno završila u kancelariji sudskog prevodioca Jasne Filipović, i počela da radim nešto sasvim drugo, što nikada pre nisam. I mogu da kažem da je delovalo na mene kao energetski podsticaj, ponovo sam prodisala. Čovek ponekad i ne zna šta je dobro za njega dok mu se ne dogodi.

Ostavi komentar