04.01.2018 Komentari: 0

Kako se rešiti afti u ustima?

Afte u ustima odnosno aftozne lezije su vrsta čira, upalni procesi na sluzokoži usne duplje. Prepoznatljive su po svom upaljenom crvenom krugu i belom...

 

Afte u ustima odnosno aftozne lezije su vrsta čira, upalni procesi na sluzokoži usne duplje. Prepoznatljive su po svom upaljenom crvenom krugu i belom, sivom ili žutom središtu. Poreklo reči afta pronalazimo i kod starih Grka koji su afte nazivali „bolest koja gori u usnoj duplji“

 

Vrste afti:

  •  Afte minor (veličine do jednog santimetra u prečniku, pojavnog obika 1-2)
  •  Afte major (veće od jednog santimetra u prečniku, pojavnog oblika 2-5)
  •  Herpetiformne (tačkasto upalni proces u usnoj duplji, nalik herpesnoj infekciji)


Svako ko se susreo sa aftama zna koliko je problem bolan i uporan u trajanju. Od ovog oralnog problema, pokazuju statistike, pati svaki peti čovek. Umeju da budu vrlo bolne, ali su u većini slučajeva vrlo bezopasne i traju desetak dana.

 

Afte u ustima

Uzroci nastanka afti u ustima mogu biti različiti. Mi ćemo vam navesti one koje se smatraju najčešćim:

  • Pad imuniteta
  • Alergija
  • Dugotrajna izloženost stresu
  • Neoprano voće i povrće
  • Neadekvatna oralna higijena
  • Nedostatak vitamina B grupe
  • Navika grickanja sluzokože obraza
  • Disbalans u funkciji polnih žlezdi
  • Virusna infekcija
  • U narodu poznata kao bolest prljavih ruku

 

Lečenje afti u ustima

 

U samom početku lečenja afti, trebalo bi da prilagodite ishranu koja će ublažiti bol i pospešiti lečenje. U tom periodu izbegavajte vruću i čvrstu hranu i napitke, kako biste umanjili nadražaj u usnoj duplji zahvaćenoj aftama. Takođe, u periodu lečenja pokušajte da smanjite unos alkohoha i nikotina koji mogu biti pojačivači bola i iritacija afti. Preskočite na neko vreme i hranu začinjenog ukusa, kao i citruse jer kiselost može samo naškoditi već nadraženoj usnoj duplji. Zamenite dosadašnju četkicu za zube novom koja u opisu ima soft ili ultrasoft oznaku za dlačice na četkici.

Pojačajte fizičku aktivnost (i šetnja po prirodi se ubraja u poboljšanje imunološkog sistema), pospešite kvalitet sna, povećajte unos vitamina i minerala kroz voće i povrće i pokušajte da redukujete situacije u kojima ste izloženi stresu.

 

Prirodni lekovi za lečenje afti

 

Čaj od žalfije: 2-3 kašičice čaja od žalfije prelijte ključalom vodom. Sačekajte da se prohladi, procedite i tri do pet puta dnevno ispirajte usta
Soda bikarbona: 1 kašičicu sode bikarbone rastvorite u manjoj čaši vode i ispirajte nekoliko puta u toku dana
Beli luk: Uzmite čen belog luka i držite na mestu na kojem se pojavila afta 10-15 minuta. Beli luk se smatra prirodnim antibiotikom i odličan je u rešavanju mnogih upalnih procesa.
Med i propolis: Nanosite nekoliko puta dnevno na bolno mesto med ili propolis koji će uspešno zalečiti vaš problem.

 

Pregled kod zubara


Bitan savet u rešavanju ovog problema jeste odlazak kod vašeg stomatologa, koji će vrlo stručno proceniti koju vrstu afte imate i savetovati vam najadekvatniju medikamentu terapiju za najbolje rešavanje bolnog problema afti u usnoj duplji.

Glavno pitanje koje muči mnoge osobe sa ovim problemom jeste, da li su afte u ustima zarazne?
Stomatologija i medicina ima zajednički odgovor: „Ne, afte nisu zarazno obolenje i možete se slobodno prepustiti poljupcima sa voljenom osobom.“

Ukoliko patite od problema afti u ustima, najbolje i najefektivnije rešenje za konkretno vaš slučaj potražite kod stručnjaka, specijaliste stomatologa. Za više informacija o tome kako se afte rešavaju, ali i zakazivanje stomatološkog pregleda posetite www.dentalcentar.rs.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar