27.01.2022 Komentari: 0

Disleksija kod dece

„Čitaj kako je napisano“, svi se sećamo ove motivacione rečenice, vezane za naš maternji jezik. Sposobnost čitanja je veština, koju možemo da razvijemo tokom života i većina dece ovu veštinu razvije, bez većih problema. Neka deca je savladaju sa poteškoćama.
 

Šta je disleksija i kako se manifestuje kod dece?

 

Disleksiju kod dece definišemo kao razvojnu smetnju, koja se manifestuje kroz nemogućnost učenja čitanja. Zavisno od uzrasta, dete može da odgovori na određene zahteve čitanja i pisanja, ali sa mnogo više uloženog napora od vršnjaka. Takođe disleksija se javlja i u drugim jezicima, ali je tretman različit u zavisnosti od specifičnosti maternjeg jezika deteta. Ukoliko primetite da vаše dete ima problem učenja čitanja, a da su ispunjeni svi socijalno – psihološki uslovi i odgovaraju godinama koje ono trenutno ima, a takođe ima dobar vid i sluh, verovatno dete ima problem ili disleksiju. Kada smo vam odgovorili šta je disklesija, pređimo na teorije njenog nastanka.


Teorije nastanka disleksije

 

 

Vizuospacijalni deficiti – Ovu teoriju zasnovali smo na tome da je detetu teško, da se u isto vreme fokusira na analizu, učenje i gledanje, recimo, reči i brojeva. Uglavnom nije u mogućnosti da prepozna slova kao što su: a, e, o, c... Prilikom čitanja fokusirano je na prepoznavanje slova, pa se teško orijentiše da drži pravac čitanja s leva na desno. Dete tada gubi red u čitanju i zastajkuje.

Smetnje auditorne memorije – Ovakva teorija nam govori, da je detetu veoma teško da zapamti ono što pročita ili čuje. To znači da mozak deteta teško može da obradi informaciju, jer je memorija oštećena za slovo, reč ili rečenicu.

Posledica opštih ili specifičnih jezičkih deficita – Treća grupa teorije je zasnovana na siromašnom rečniku, tako dolazimo do teškoća u sastavljanju glasova, da bi se razumele ili zapamtile reči ili rečenice.



Disleksija simptomi i kako je prepoznati?



• Greške u čitanju i pravopisu, često se zamene b-d, m-n, p-q, pa su slova izokrenuta i deluju napisano bez reda;
• Loša orijentacija u prostoru, zato što dete ne može da razlikuje šta je na levoj, a šta na desnoj strani;
• Dete teško pamti dane u nedelji i teško zapamti i prepozna svoje mesto u učionici.
• Ima lošu tj. kratkoročnu memoriju;
• Teško izgovara višesložne reči, izostavlja, zamenjuje, dodaje slova i slogove.
• Premešta redosled slova u reči;
• Preskače kratke reči, veznike pri čitanju;
• Čita reč po reč;
• Kombinovano korišćenje leve i desne ruke.

Dete sa disleksijom ispoljava mnogobrojne greške, a njegovo ponovno čitanje može svaki put da zvuči drugačije.

 

Disleksija-kod-dece3



Protokol za utvrđivanje disleksije



Postoje određeni protokoli za utvrđivanje razvojne disleksije. Potrebno je obratiti se logopedu i izabrati logopedski centar stručan u ovoj oblasti. Logoped započinje tetman prikupljanjem anamnestičkih podataka porodice i drugih stručnjaka, a po potrebi se dete šalje na dodatne analize kod:

• Neurologa – da se utvrdi zrelost nervnih funkcija
• Audiologa – radi se procena sluha
• Oftamologa – pregleda se vid deteta

Logoped vrši procenu čitanja, kao što su: način čitanja, brzina čitanja, razumevanje čitanja, prepoznavanje slova i reči. Detetu se daje da čita nepoznat tekst, shodno njegovom uzrastu. Na osnovu procene čitanja, logoped govori o kliničkoj slici deteta i daljem logopedskom tretmanu.

 


Disleksija tretman i vežbe za disleksiju



Kada je logoped prikupio dovoljno informacija, započinje tretman disleksije.
Roditelji – staratelji su ključan faktor u lečenju i tretmanu. Radi se na bogatstvu siromašnog rečnika, zadavanjem vežbi čitanja, kako u logopedskom centru, tako i kod kuće. Usmerava dete da lakše učvrsti vezu glas – slovo, proširuje fond reči…

 


Emocionalni problem dece sa disleksijom



Samopouzdanje dece sa disleksijom je znatno niže i dete može da razvije socio - emocionalni problem. Niže samopouzdanje se pojavljuje kod starije dece, zbog smetnje u učenju, što dovodi do nižeg obrazovnog dostignuća. Niže samopouzdanje, povećan nivo anksioznosti, mogu izazvati čak i psihijatrijske poremećaje.

Ako sumnjate na govorno – jezički poremećaj – disleksiju, obratite se logopedu u logopedskom centru. Stručno osoblje će uraditi procenu i dati vam potrebne odgovore za dalji tretman, uputiti na pregled kod specijaliste. Testiraće vaše dete prema uzrastu. Logoped i logopedski centar su jedina adekvatna pomoć i zato zakažite pregled što pre. Ne čekajte.


 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar