05.09.2018 Komentari: 0

Da li ima dovoljno vrtića za svu decu?

Zahvaljući privatnim vrtićima podignuta je svest roditeljima. Počinje se pridavati sve veća pažnja obrazovanju mališana i njihovom pripremanju za školu. Deca najosnovnije stvari uče u privatnim vrtićima, tako da u prvom razredu osnovne škole većina njih zna da čita.

Prema najnovijem popisu stanovišta iz 2016.godine, u Srbiji živi 237.286 dečaka, predškolskog uzrasta, a nešto manje je devojčica, istog uzrasta, tačnije 223.092. Moramo biti zadovoljni ovakvim brojem naše dece i nadamo se da će taj broj biti sve veći i veći kako idu godine.


Što je više dece, potrebno je i više predškolskih ustanova. Kako nema dovoljno javnih, državnih vrtića, u Srbiji prihvata se zapadna moda i uveliko se otvaraju privatni vrtići. Ranijih godina nije bilo neobično za roditelje da rezervišu mesto, tj. upis svog deteta u državni vrtić godinu dana ranije ili pak dve godine ranije, upravo iz razloga što nije bilo moguće primiti svu decu. Roditelji bi pokušavali da se snađu na svakakve načine, ali dete bi bilo to koji bi najviše patilo, jer bi mu najlepši deo detinjstva bio uskraćen. Međutim postoji i spisak verifikovanih privatnih predškolskih ustanova u Beogradu čije troškove delimično pokriva država.


Period u vrtiću pored toga što predstavlja najlepši deo u životu mališana, ono je važno zbog navika koje dete tamo stiče. Vrlo je bitan čin odvajanja od roditelja, zatim obaveza da se odlazi nekud svaki dan i to u veću zajednicu sa grupom nepoznatih ljudi, a koji vremenom postaju drage osobe i uzori. To je dovoljan dokaz da vrtići omogućuju veoma bitnu komponentu života - mogućnost brže i lakše socijalizacije deteta. Dete stiče radne navike i uči, iako toga nije svesno, zato što sve prolazi kroz igru. Odbijanje vrtića ili nezaiteresovanje roditelja za vrtiće bitno uskraćuje detetu ovakve vrednosti.


Međutim, do skora najveći problem je bio to što nema dovoljno predškolskih ustanova, tako da i oni roditelji koji su hteli svoje dete upisati u vrtić nisu mogli. Danas je drugačija situacija, izrazito povoljnija. Postoje privatni vrtići, što znaći da ima mesta za sve. Pritom to nije jedina dobra stvar koja je proizašla iz svega toga. Zahvaljući privatnim vrtićima podignuta je svest roditeljima. Počinje se pridavati sve veća pažnja obrazovanju mališana i njihovom pripremanju za školu. Deca najosnovnije stvari uče u privatnim vrtićima, tako da u prvom razredu osnovne škole većina njih zna da čita.

 

Povoljnosti privatnog vrtića


Program privatnog vrtića priprema decu za uspeh u prvom razredu i dalje. Nastavni plan i program koji se tamo primenjuje je zabavni i angažujući, te omogućava deci da istražuju i otkrivaju svoje interese. Ovakav program za obuku u vrtiću namenjen je razvoju dečije školske spremnosti. Deca se upoznaju sa najosnovnijim pojmovima u prirodi, znanja koja se tamo stiču dotiču se predmeta koji se izučavaju u školi: matematika, hemija, geografija, jezik. Neguje se muzičko-likovni sloj, a postoje i određene aktivnosti koje odgovaraju fizičkom i građanskom vaspitanju.

 

Program privatnog vrtića:

  • Osposobljavanje za aktivnosti na duži vremenski period i nastavak aktivnosti čak i nakon prekida rada;
  • Demonstriranje veština kreativnosti najčešće stvaranjem umetničkog dela koji simboliše nešto drugo, pa tako utiče na njihove saznajne sposobnosti, proširuje vidike, onemogućuje predrasude;
  • Osposobljavanje za kritičko razmišljanje. Deci se jasno izlaže problem, ali i različiti načini njegovog rešavanja, zatim nakon pažljivog razmatranja, deca će odabrati rešenje koje je po njima najbolje, ali će morati da obrazlože zbog čega je to rešenje dobro ili najbolje. 

 

Da li dati prednost privatnim vrtićima?


Ovo je dovoljan razlog da svoje dete, njegovo obrazovanje i vaspitanje poverite privatnom vrtiću. Još jedna povoljnost koju nudi privatni vrtić jeste fleksibilnije radno vreme. Roditelji se dogovoraju sa vaspitačima u vezi sa vremenom boravka deteta u ovim ustanovama, takođe privatni vrtići rade i subotom što je svakako od velikog značaja za zapošljene roditelje, pa samim tim i jedna briga manje. U nekim slučajevima privatni vrtići rade i nedeljom. Kada pogledate ovako poređane stavke, nema razloga zašto ne biste svoje dete upisali u privatni vrtić, ali svakako budite obazrivi i raspitajte se detaljno o svim pogodnostima i uslovima koje nudi određeni privatni vrtić.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar